Jesteśmy Tacy Sami - trzecia edycja festiwalu zakończona.

Jesteśmy Tacy Sami - Fotogaleria

Po raz trzeci spotkaliśmy się w Ozimskim Domu Kultury, aby dzieci pełno i niepełnosprawne, poprzez śpiew i taniec mogły się zintegrować. Idea jaka przyświecała temu festiwalowi, to to, iż talent nie zależy od sprawności. Stowarzyszenie Akces, które było głównym organizatorem imprezy, integruje muzycznie i tanecznie świat dzieci pełnosprawnych i tych, którzy są mniej sprawni.

Ale sprawność fizyczna tutaj nie jest przeszkodą aby pokazać swój talent, spełnić marzenia o występie na scenie przed publicznością, a w Ozimku publiczność nie byle jaka. Dla szóstki dzieciaków niepełnosprawnych, oraz dziewięciu przedstawicieli pełnosprawnych, brawa podczas gali bili - Poseł RP Ryszard Wilczyński z małżonką, przedstawiciele urzędu marszałkowskiego, Naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Opolskiego Stanisława Brzozowska, zastępca burmistrza  pan Zbigniewem Kowalczyk, sekretarz Gminy pani Barbarą Durkalec, radni z przewodniczącą Aldoną Koczur i wielu innych wspaniałych gości.
Niestety zabrakło zmarłego niedawno pana Burmistrza Jana Labusa, któremu zadedykowana była ta edycja festiwalu. Uczciliśmy go minutą ciszy, a podopieczni Stowarzyszenia Akces Julia Dota oraz Dawid Bac wykonali dla Niego mini recital. Na pewno byłby zachwycony, jak zwykle...

Festiwal składał się z trzech części:
- konkursowej, w której o miano najlepszych wykonawców konkurowały dzieci pełnosprawne.
W składzie jury,   które oceniało młodych artystów byli Anna Bystroń-Jajkiewicz, instruktor muzyczny, artystka, aktorka, piosenkarka, skrzypaczka,
Martyna Młynarska-Modlińska artystka, wokalistka, instruktorka,
Paweł Ekert, muzyk członek grupy 4mation występującej z koncertem Stwora Głodomora,
oraz mający bardzo dobry słuch prezes Stowarzyszenia Akces Mariusz Bieniecki.
- warsztatowej, w której swoich rad członkom zespołu Akces udzieliły jurorki konkursu.
-koncertu laureatów, czyli wielkiej Gali na której mogły się pokazać dzieci niepełnosprawne.
Prezenterami gali byli Donat Przybylski oraz Elżbieta Pisula-Bieniecka.

- Ten festiwal jest lekcją empatii, integracji i zrozumienia potrzeb i tego, jakimi jesteśmy szczęśliwcami.  Uczymy przy okazji jak wspierać osoby z dysfunkcjami - wypowiedzi takiej udzieliła dla Radia Opole Elżbieta Pisula-Bieniecka. - Dzieci niepełnosprawne mają ogromne marzenie, aby wystąpić na profesjonalnej scenie, bo to jest naszym celem i zamysłem,  żeby dzieci potrafiły znaleźć się na tej scenie wraz ze swoimi pełnosprawnymi rówieśnikami i zaśpiewać tak samo dobrze,  tak samo pięknie być przygotowanym. Tutaj ukłon oczywiście do opiekunów i nauczycieli, którzy wiemy, że pracują prawie pół roku  na to, żeby był taki efekt - dodała.

Kulminacją Gali było ogłoszenie werdyktu jurorów oraz wręczenie nagród, w tej edycji prym pierwszeństwa miały damy, które  błyszczały na scenie a mianowicie:
Ania Chmura, Paulina Paluszczak, Lena  Bartczak, Lena Mannsfeld, Hania Adamiec, Emilka Wiora, Laura Kupczyk
oraz jedyny przedstawiciel mężczyzn  Kamil Sala- Gratulujemy.

Wspaniale zaprezentowały się również inne wokalistki:
Lena Kaczmarczyk, Melania Muc,  Magda Joszko,  Lena Bryja,  Alicja Musiał,  Julia Krawczuk,  Dominika Hreczuch, Wiktoria Brzozowska, Dominika Cebula,
Emilia Daniel, Katarzyna Juruć, Emilia Korzeniec, Marzena Kotołowska,  Ania Kula.
Gratulujemy laureatom i uczestnikom.

Dziękujemy wszystkim, dzięki którym ten festiwal się mógł odbyć:
Fundacja PZU, GMINA OZIMEK

Patronom: Województwo Opolskie, Powiat Opolski,
Partnerom: Gmina Ozimek, Dom Kultury w Ozimku,
Mediom: TVP 3 Opole, Radio Doxa, Radio Opole, NTO Nowa Trybuna Opolska, Tygodnik Ziemi Opolskiej, Opowiecie.info,

Szczególne podziękowania dla Pana Tomasza Ciekalskiego za piękne zdjęcia.

Admin.

STOWARZYSZENIE