Przekaz tego festiwalu jest jeden i nie zmienia się od początku powstania tego wspaniałego przedsięwzięcia, jest to integracja osób pełno- i niepełnosprawnych. W tym roku wystąpiło tylko pięcioro przedstawicieli dzieci niepełnosprawnych, ale nie zmienia to faktu, iż to oni są najważniejsi podczas tej gali. Spełniają marzenia o występie na scenie, pokazują siebie z jak najlepszej strony, niejednokrotnie miesiącami przygotowując się do tych występów. Dzieci pełnosprawne uczą się przy okazji takich festiwali, jak wspierać takie osoby, pomagają im się znaleźć na scenie i zaśpiewać wraz z nimi równie pięknie.

Po raz czwarty, tym razem jak większość imprez kulturalnych on-line, został zorganizowany przez Stowarzyszenie Na Rzecz Promocji Talentów Akces, Festiwal Artystyczny Jesteśmy Tacy Sami.

GALERIA

- To nie tylko edukacja muzyczna, ale nauka tolerancji, akceptacji i zrozumienia niepełnosprawności – powiedziała Elżbieta Pisula-Bieniecka oraz dodała – Fakt że na scenie spotkają się dzieci pełno i niepełnosprawne pozwala mieć nadzieję że w przyszłości widok człowieka niepełnosprawnego wywoła podziw a nie zdziwienie.

W tym roku Grand Prix Festiwalu przypadło Hani Adamiec za wykonanie utworu „Pół kroku stąd” z Disney’owskiej produkcji Vaiana- Skarb Oceanu.
Serdecznie gratulujemy laureatom.

Na koniec, Julia Dota - najstarsza podopieczna Stowarzyszenia pożegnała niedawno zmarłego, wielkiego sympatyka Stowarzyszenia, człowieka o muzycznej duszy i wielkim sercu - Jacka Korniaka. Pożegnała go jego własnym utworem, zagranym przez Niego na jednym z konkursów - „Ja nie odchodzę kiedy trzeba…”

Festiwal powstał dzięki finansowemu wsparciu w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych w Gminie Ozimek oraz dotacji z Fundacji PZU.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję tego Festiwalu, w szczególności montażyście Łukaszowi Józwence, za nagrania studyjne Arkowi Kondrowskiemu, rodzicom dzieci z Zespołu Akces oraz samym wokalistom za trud, zapał i cierpliwość.

Poniżej można jeszcze raz przeżyć ten niezwykły Festiwal :)

Wybór wcale nie był łatwy, jak powiedziała „Meg”, była to uczta dla ucha i że każdy wykazał się aktorsko oraz muzycznie. Pogratulowała szczerości scenicznej, w której emanują młodzi wykonawcy. Ale cóż trzeba było wyłonić laureatów i tak w kategorii I - pierwsze miejsce zajęły ex aequo Ala Musiał w utworze „Kołysanka dla Jezusa” oraz Lena Bartczak w utworze „Pięknie żyć”, podium kategorii II otwiera Emilka Wiora śpiewając „Maleńką Miłość”. Kategoria III to wysyp gwiazd, a to za sprawą Marzeny Kotołowskiej śpiewającej piękną kolędę „Wśród nocnej ciszy” oraz Kamila Sali, który zaśpiewał „Świeć gwiazdeczko”. A to nie koniec nagrodzonych w tym Festiwalu, listę laureatów w kategorii III uzupełniają Kasia Juruć oraz Emilka Daniel, laureatki miejsca I, Lena Mannsfeld uplasowała się na drugim miejscu, a trzecie miejsce przypadło Ani Kuli. Kategoria II to pierwsze miejsce Leny Bryi, dwa drugie miejsca przypadły Magdzie Joszko i Blance Brzozowskiej, a trzecie miejsce otrzymała Julia Krawczuk. W pierwszej kategorii dwa drugie miejsca otrzymały Paulina Paluszczak oraz Ania Chmura, a podium zamknęła Lena Kaczmarczyk.

Festiwal tegoroczny składał się z dwóch części, w pierwszej członkowie Zespołu Akces recytowali fragmenty wiersza, który mówił o tym co to znaczy być niepełnosprawnym. Druga część to oczywiście wielka Gala Finałowa, podczas której wystąpiły obok siebie dzieci pełno i niepełnosprawne. Tegoroczne zmagania obserwowali i wybierali laureatów Magdalena „Meg” Krzemień wokalistka, półfinalistka Voice of Poland oraz zwyciężczyni pierwszej w historii polskiej edycji show The Four. Bitwa o sławę? emitowanego na antenie Polsatu oraz Karol Kukowka lekarz, wokalista, aktor amatorskiego Teatru Po Pracy. Od wielu lat również reżyser licznych przedstawień i widowisk refleksyjnych. Uczestnik programu „Szansa Na Sukces”. Zaangażowany w tworzenie wieczorów poetyckich z gwiazdami scen warszawskich. Pomysłodawca i organizator akcji „Twoje TAK ma ZNACZENIE”.

Wirtualna Gala IV Festiwalu Jesteśmy Tacy Sami