Kolędowanie On-Line z Akcesem.

W okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku powszechnie praktykowane było w różnych formach obrzędowe składanie życzeń, czyli kolędowanie.
Typowy czas kolędowania przypadał na okres do Trzech Króli i obejmował chodzenie z żywymi zwierzętami, maszkarami, z gwiazdą, szopką, chodzenie różnych grup przebierań­ców,  widowisko zwane herodami, „wesele krakowskie" i inne.
W naszych współczesnych czasach, kolędowanie kojarzy się ze śpiewaniem Kolęd czy piosenek świątecznych tzw. Pastorałek w gronie rodzinnym czy w zgromadzeniu w kościołach przy Bożonarodzeniowych Szopkach.
W tym roku, niestety, poprzez obostrzenia sanitarne nie było możliwości spotkania się w większym gronie, ale nic nie stanęło  na przeszkodzie by spotkać się wirtualnie.

Stowarzyszenie Na Rzecz Promocji Talentów Akces po raz pierwszy, a miejmy nadzieję że nie ostatni, zorganizowało Otwarty Przegląd Piosenki Świątecznej „Kolędowanie On-Line”, na który wpłynęło prawie 50 zgłoszeń z całej Polski min. z Bielska-Białej, Szczecina czy Białegostoku.  Nie mogło też zabraknąć przedstawicieli naszej gminy, czyli reprezentantów Grodźca, Krasiejowa czy Szczedrzyka.

Pięknie wykonane kolędy jak i pastorałki oceniało Jury w składzie Katarzyna Jackowska, Martyna Młynarska- Modlińska oraz Julia Dota, które wybrało z ciężkim sercem laureatów poszczególnych kategorii. Wybór był naprawdę trudny, ponieważ poziom uczestników był naprawdę wysoki choć wyrównany.
Grand Prix otrzymała 11 letnia Emilia Szcześniak z Łukowa woj. lubelskie wykonując utwór „Zapal Światło”.
W poszczególnych kategoriach miejsca zajęli:

Kategoria przedszkola 1. miejsce Antonia Joszko  2. miejsce ex aequo Maja Molendowska i Noemi Feliks 3. miejsce Marlena Feliks, wyróżnienie Marta Paluszczak
kategoria klasy I-III 1. miejsce Anastazja Szalek 2. miejsce Lena Bryja 3. miejsce Paulina Paluszczak, wyróżnienie Sara Libera i Wiktor Adamiec.
kategoria klasy IV-VI 1. miejsce Aleksandra Juchniewicz 2. miejsce Zosia Borowska 3. miejsce Hania Adamiec, wyróżnienie Magda Joszko.
Kategoria klasy VII-VIII 1.miejsce Julia Tłuczkiewicz 2. miejsce Lena Sikora 3. miejsce Julia Rączka, wyróżnienie Katarzyna Juruć
kategoria Duety 1. miejsce -duet Paulina i Oliwia Feliks 2. miejsce- duet Julia Krawczuk- Zuzia Mirowska 3. miejsce- duet Sisters

Wszystkim laureatom gratulujemy udanego występu i życzymy sobie nawzajem aby kolejne konkursy odbyły się już na żywo, bo nie ma nic bardziej przyjemnego dla artysty niż występ przed publicznością.

Maciej Paluszczak.

11 stycznia 2021