FOTOGALERIA Z OSTATNICH LAT

Nadrzędnym celem naszych zajęć jest rozwój i symulacja zachowań twórczych. Wszelaka twórczość artystyczna daje nam możliwość przeżywania radości. Ułatwia wyrażanie siebie, pozwala przeżyć satysfakcje z własnych dokonań, wzmacnia wiarę w siebie i poprawia samoocenę. Jest także przyjemnością, relaksem i zabawą. Grupowa forma zajęć pozwala na integrację i zdobycie umiejętności współpracy. Stąd powstał pomysł na założenie wokalnego, dziecięcego Zespołu Akces, który obecnie zrzesza przeszło 40 młodych wokalistów. Zespół ten, również odnosi sukcesy na terenie województwa w konkursach wojewódzkich jak i ogólnopolskich. Do największych sukcesów zespołu można zliczyć I miejsce- Złoty Liść Dębu oraz Nagroda Marszałka w Jubileuszowym XX Wojewódzkim Festiwalu Artystycznym Liść Dębu- Dąbrowa 2019, II miejsca w ogólnopolskich Festiwalach Pieśni Religijnej w Brzegu oraz Komprachcicach w 2018 i 2019 roku i wiele innych nagród wyróżnień, których nie sposób tutaj wymienić.

Taka liczna gromadka, jaką jesteśmy, niestety ze względów zazwyczaj formalnych i logistycznych, nie może brać udziału w większości konkursów wokalnych, dlatego Stowarzyszenie zorganizowało dla grupy chętnych warsztaty wokalne, na których został stworzony zespół Formacja Akces 1. Docelowo zespół ten miał reprezentować nasze Stowarzyszenie w Krakowie podczas ogólnopolskiego Talent Show, gdzie odniósł bardzo duży sukces trafiając do ścisłego finału i zdobywając nagrodę publiczności ale dziewczynki też reprezentują Stowarzyszenie na bardzo ważnych uroczystościach, gdzie niestety nie możemy zabrać całego zespołu. Ostatnim ich sukcesem jest II miejsce w VI Ogólnopolskim Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Pajęcznie. Decyzją Zarządu Stowarzyszenia za promocję oraz bardzo dobre wyniki w konkursach wojewódzkich jak i ogólnopolskich, członkowie zespołu od tego roku,stają się podopiecznymi Stowarzyszenia i będą reprezentować Stowarzyszenie w kategorii małych zespołów wokalno- instrumentalnych, jednocześnie uzupełniając nasz „wielki” zespół.
Nasze dokonania przez te cztery lata, przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Dzięki pozyskanym środkom z dotacji min. Urzędu Marszałkowskiego, Starostwa Powiatowego, Gminy Ozimek czy Fundacji PZU, mogliśmy zorganizować Festiwale Artystyczne, którego uczestnikami była młodzież i dzieci z całego województwa, w bezpłatnych zajęciach wokalnych brało udział pond 100 osób. Szczególnie cieszymy się z trzech edycji Festiwalu Jesteśmy Tacy Sami dla dzieci i młodzieży pełno i niepełnosprawnej. Mamy nadzieję że będzie on się dalej mógł odbywać, chęci i motywacji nam nie brak, a wnioski już napisane. Atrakcją w zeszłym roku był pierwszy Piknik Rodzinny Spotkajmy Się Na Wyspie. Była to możliwość integracyjnego spędzenia czasu na świeżym zobaczenia koncertu naszego zespołu, możliwości pokazania talentu przez dzieci i młodzież w konkursie Pokaż Swój Talent a także niespotykanego dotąd u nas Koncertu Stwora Głodomora zespołu 4mation.
W przeciągu tych czterech lat wydaliśmy cztery płyty, były to dwie świąteczne, pierwsza z coverami w wykonaniu Julii Doty a druga to zeszłoroczna jeszcze pachnąca nowością płyta „Akces Świątecznie” z utworami świątecznymi zespołu oraz podopiecznych. Następne dwie to Wokalove, która promuje nasze Stowarzyszenie oraz płyta Folklove, na której znajdziemy dziecięce aranżacje znanych ludowych przyśpiewek i piosenek.
W ciągu 4 lat napisaliśmy mnóstwo wniosków i sprawozdaliśmy z sukcesem 11 dotacji i grantów. Czekamy na wyniki kolejnych.
Poza tym z ogromną przyjemnością reprezentujemy naszą Gminę, Powiat a często nawet województwo na konkursach i występach. Mamy nadzieję że nasza współpraca z Radami Sołeckimi z naszej Gminy i nie tylko przyniesie korzyści dla obu stron.
Ostatnio dużo koncertujemy i występujemy nawet w mediach. Promujemy naszą świąteczną płytę w TVP 3 Opole, gdzie na zaproszenie redakcji zgłosił się prawie cały zespół. Podczas nagrania w telewizji, zespół wystąpił z utworem „Pastorałka od serca do ucha”, który po programie w internecie ma ponad 95 tysięcy odsłon. Nasi podopieczni wystąpili także w Radiu Opole oraz Doxa. Występujemy na koncertach w Filharmonii Opolskiej i galach zorganizowanych przez Powiat Opolski oraz Urząd Marszałkowski. Cieszymy się z pochlebnych nam opinii , tu zacytujemy Marszałka Województwa „…dostaliśmy cynk, że Zespół Akces jest najlepszym zespołem dziecięcym w województwie…”, to dodaje nam ochoty do dalszej pracy, pracy z przyjemnością.
 A propos pracy, to właśnie zaczynamy pracować nad nowym repertuarem, być może płytą, jeśli uda się pozyskać środki, także prosimy tu każdego o wsparcie. Jesteśmy organizacją non profit, czyli działamy głównie dzięki Waszej darowiźnie, a każdy kto takową wpłaci na konto z naszej strony otrzyma prezent muzyczny w postaci płyty. Tym, którzy w przeszłości już takową darowiznę złożyli z całego serca, a raczej z całych czterdziestu serduszek dziękujemy. Obserwujcie Nas na stronie www.stowarzyszenie-akces.pl oraz na naszych facebookowych fanpagach Stowarzyszenia oraz Zespołu Dziecięcego Akces.
m.A.c

Czwarte „urodziny” Stowarzyszenia Na Rzecz Promocji Talentów „Akces”.

Rozpoczynając kolejny miesiąc w naszym kalendarzu sprawdzamy tzw. kalendarium czyli jakie rocznice będziemy obchodzić. W naszym przypadku są to kolejne „urodziny” Stowarzyszenia. Dokładnie cztery lata temu, w lutym, powstał pomysł założenia Stowarzyszenie. Powstaje ono z myślą o uzdolnionych dzieciach i młodzieży, którzy z różnych powodów, nie tylko materialnych, nie mogą się rozwinąć swojego artystycznego talentu.
Po rejestracji w KRS 12 kwietnia 2016, Stowarzyszenie pragnie pokazać, że można być skutecznym w działaniu, którego beneficjentami są dzieci szczególnie uzdolnione, oczekujące form wsparcia, by ich talent nie utknął z powodu braku środków nie tylko finansowych.
Misją Stowarzyszenia jest wspieranie kształcenia dzieci i młodzieży poprzez organizowanie wszelkiego rodzaju imprez artystycznych pogłębiających zainteresowania muzyką, wspieranie aktywności młodych artystów w zakresie kultury i sztuki.
Celem Stowarzyszenia z jednej strony jest promocja najzdolniejszych uczniów, umożliwianie im ustawicznego dokształcania, koncertowania, brania udziału w licznych przesłuchaniach, warsztatach, konkursach, przeglądach itp., zaś z drugiej strony zapewnienie mieszkańcom miasta, zwłaszcza dzieciom i młodzieży, możliwości udziału w imprezach artystycznych i projektach, tym samym przyczyniając się do wychowania pokolenia młodych ludzi wrażliwych na muzykę, kulturę i sztukę.
Działalność artystyczna naszych uczniów i instruktorów niewątpliwie stanowi znakomitą promocję miasta i powiatu w kraju i za granicą.
Stowarzyszenie dba o wszechstronny rozwój artystyczny dzieci i młodzieży. Nasi podopieczni stanowią stałą grupę na najważniejszych konkursach wokalnych w województwie i kraju. Zostają docenieni za ich ciężką pracę i zauważeni przez niejednokrotnie ważne osoby z kręgów muzycznych. Takim przykładem jest Grand Prix w ogólnopolskim V Jurajskim Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Łazach, oraz III miejsce w swojej kategorii w XXVI Międzynarodowym Festiwalu Kolęd i Pastorałek w Będzinie, które zdobyła Julia Dota.
Zeszły rok to chyba jeden z najlepszych w historii Stowarzyszenia. Grad nagród jakie otrzymało Stowarzyszenie i założycielka Pani Elżbieta Bieniecka, to dowód na to, iż nasza praca nie idzie na marne. Za wspieranie kształcenia muzycznego dzieci i młodzieży poprzez organizowanie imprez artystycznych, pogłębiających zainteresowanie muzyką oraz wspieranie aktywności młodych artystów w zakresie kultury i sztuki marszałek województwa nagrodził panią Elżbietę nagrodą dla animatorów kultury, jedną z 13 w województwie.
Człowiek Roku 2018: Elżbieta Pisula-Bieniecka nagrodzona za działalność animacyjną, promowanie kultury, tradycji i dziedzictwa regionu. Wygrała w kategorii “powiat opolski”, a III miejsce zajęła w województwie opolskim.
Kolejna nagroda dla Stowarzyszenia – to Opolska Niezapominajka 2018. Ważna, bo jej celem jest wyłonienie najlepszej, najefektywniej działającej organizacji pozarządowej województwa opolskiego i promocja wzorców działalności prospołecznych. Stowarzyszenie, zostało uhonorowane w tym prestiżowym konkursie, wyróżnieniem oraz Nagrodą Publiczności.
– Nagradzamy osoby, które są nieprzeciętne, wyjątkowe w swoim rodzaju i swoją pasją odznaczają się na tle innych – mówił Henryk Lakwa, starosta opolski. To przede wszystkim osoby, które mają wszechstronne zainteresowania, działają na różnych polach, w różnych aspektach. – Są edukatorami, nauczycielami i na polu działalności artystycznej, pedagogicznej, a często działają pro publico bono. Tak mówił o Elżbiecie Pisuli – Bienieckiej starosta opolski, Henryk Lakwa, wręczając Białą Magnolię za całokształt działań na rzecz rozwoju dzieci i młodzieży.
Na początek Naszego Świętowania przedstawiamy wiersz autorstwa Pani Małgorzaty Kulińskiej-
nauczycielki w brzeskim przedszkolu, działaczki społecznej, artystki.

"AKCES TO SUKCES

W opolskiej krainie na równinie, gdzie świat cały poznał te tereny.
Cudne dzieciaczki śpiewają bez tremy.
W Ozimku wielkie poruszenie bo działa prężnie stowarzyszenie do odkrywania cudnych talentów i dźwięków.
Bo będąc w zespole AKCES odnosi się zawsze sukces.
Bo jak nie Bac , melodią obraca, to Dota, brzmi jak śpiewająca flota, tańcząca w rytmie fokstrota.
Z uśmiechem jak słońce na próbę wpada Pani Ela ,
bo serce ma zawsze otwarte i gorące do dzieci rytmem mocno tętniące.
Wszystko trzyma w swojej dłoni, niech każdy się jej pokłoni jak kwitnącej z wiosną jabłoni .
Rozwija się ten nasz ozimski AKCES bo na swojej karcie życia ma niejeden sukces.
Nawet Pan Marszałek radosny, zawsze uśmiechnięty, szybko biegnie, goni, aby usłyszeć słowicze głosiki w opolskiej filharmonii.
Ten AKCES nie tylko swym głosikiem rozpromienia polskie okolice ale i babcie i dziadka, który ma zawsze uśmiechnięte dla wnucząt lice.
Śpiewają w TV o poranku być może są już po wczesnym śniadanku.
Niejeden redaktor jest nimi zachwycony ! Bo aparat głosu o tej porze jest nieco rozleniwiony!
Słuchacz Opolskie o poranku jest nieco zadziwiony, zamyślony i wpatrzony, a Ozimek hmmm !!!
Bardzo ucieszony , że tak pięknym talentem dzieci obdarzony.
Oni,mali i nieco duzi , każdy z nich ma szczęśliwy uśmiech na buzi , a Ci bardziej dorośli są dumni z tej swojej latorośli.
Bo to jest ich przeznaczenie by karmić nasza polską muzyką i tradycją to młode, pełne zapału muzyczne pokolenie."

DZIĘKUJEMY ZA MIŁE SŁOWA.

Czwarte „urodziny” Stowarzyszenia Na Rzecz Promocji Talentów „Akces”.

STOWARZYSZENIE
NA RZECZ PROMOCJI TALENTÓW